9 juli 2009
EXEMPEL met 20.000 muzikanten op concours

Drumfanfare Exempel zal op zaterdag 25 juli voor de derde maal deelnemen aan het Wereld Muziek Concours (WMC). Dit vierjaarlijks evenement wordt voor de 16e maal gehouden in Kerkrade en brengt in de periode van 9 juli tot 2 augustus maar liefst 250 blaasmuziek gezelschappen van over hele wereld naar het Limburgse Kerkrade. Het evenement verwelkomt 200.000 muzikanten van vijf continenten en ruim 600.000 bezoekers. Een uniek muziekevenement waarbij het Roda voetbalstadion de arena is voor de mars- en showwedstrijden waar de Empelse drumfanfare aan mee gaat doen.

Drumfanfare Exempel zal op zaterdag 25 juli voor de derde maal deelnemen aan het Wereld Muziek Concours (WMC). Dit vierjaarlijks evenement wordt voor de 16e maal gehouden in Kerkrade en brengt in de periode van 9 juli tot 2 augustus maar liefst 250 blaasmuziek gezelschappen van over hele wereld naar het Limburgse Kerkrade. Het evenement verwelkomt 200.000 muzikanten van vijf continenten en ruim 600.000 bezoekers. Een uniek muziekevenement waarbij het Roda voetbalstadion de arena is voor de mars- en showwedstrijden waar de Empelse drumfanfare aan mee gaat doen.

Na het succes van 2001 en 2005 zijn de muzikanten van Exempel gebrand om wederom een mooie prestatie neer te zetten. "Het is inmiddels het concours geworden waar Exempel zich graag wil meten met de top" , aldus Alexander van Bakel, voorzitter van Exempel. "Bands uit de hele wereld zijn vertegenwoordigd, maar belangrijker voor ons; we kunnen ons direct meten met de Nederlandse toporkesten. Ruim 10 jaar geleden werd het plan opgepakt om de Empelse drumfanfare op een hoger muzikaal niveau te brengen. Bestuur, leden en instructieteam onder leiding van dirigent Leon Wijkmans kozen ervoor om hun drumfanfare via de gangbare concoursen een ticket naar het WMC te bemachtigen. "`Niet elke band kan zomaar meedoen aan het WMC", vervolgt van Bakel. "Eerst moest de titel Nederlands kampioen gehaald worden om zo op het wereldpodium te kunnen komen". De titel Nederlands kampioen Mars heeft Exempel inmiddels twee maal op de palmares staan, genoeg om ook voor deze editie uitgenodigd te worden.

Forces on the Field
Exempel doet mee aan de Marswedstrijden in de Worlddivison. Dit komt overeen met de hoogste divisie van de Nederlandse muziekgezelschappen. Speciaal voor de gelegenheid heeft Exempel het muziekwerk "Forces on the Field" laten componeren door componist Rob Balfoort. "Het is een bewuste keuze om een werk speciaal voor het orkest te laten componeren", legt dirigent Leon Wijkmans uit. "Door de schrijver uit te leggen welk karakter de mars moet hebben en wat de sterke muzikale eigenschappen van het orkest zijn, ontstaat een optimale basis voor de uitvoering". Exempel bestaat enkel uit amateur muzikanten die minimaal HAFABRA niveau B hebben. "Dit is echt een minimale vereiste om mee te kunnen doen tussen Nederlandse toporkesten", onderschrijft Wijkmans.

Voorbereiding met mental coach
Inmiddels is het werk muzikaal ver op de rit, maar er moet natuurlijk op gemarcheerd worden tijdens het kampioenschap.
Een veldjury beoordeeld niet enkel de muzikale kwaliteiten van het orkest maar zeker ook de marsorde en discipline. Wekelijks, en in de laatste fase dagelijks, wordt door choreograaf Dennis Smits gewerkt aan het perfectioneren van de excercitie. De veertig muzikanten moet een absolute eenheid vormen wanneer ze de verplichte loopfiguren afwerken. Elke kleine afwijking in de bewegingen van het totale orkest leid tot puntenvermindering. Loophouding, arm- en draaibewegingen bepalen "het beeld" van het orkest. "Het komt aan op de details, elke band die aan het WMC meedoet is in de basis een topgezelschap", de puntenverdeling komt dus aan op details en maximale afwerking van de uitvoering. Om niets aan het toeval over te laten is Exempel gestart met mentale training. De muzikanten krijgen geleerd hoe ze zich het best kunnen focussen op het resultaat en als eenheid een prestatie kunnen leveren. "Eerst geloven en dan zien" is hierbij het uitgangspunt om te zorgen dat de muzikale eenheid ook een mentale eenheid wordt.

Plezier
De gemiddelde leeftijd van de band ligt onder de 30 jaar. "We zijn een jonge en enthousiaste club van muzikanten" ligt tambourmaitre Bart Lemmens toe. "Ik ben zelf 45 en daarmee een van de senioren in het orkest". Bart gaat zelf voor de derde maal het WMC beleven. "We nemen ondertussen al heel wat ervaring mee naar het WMC. Velen van ons kennen inmiddels de sfeer, de spanning en de ontlading bij de finale en de prijsuitreiking. De WMC rookies horen met regelmaat de verhalen van hun collega's en dit stimuleert hen om een absolute topprestatie neer te gaan zetten". "Samen muziek maken en succesvol zijn, brengt ongelofelijk veel plezier met zich mee" wil Bart benadrukken. "Soms wordt vanaf de zijlijn gedacht dat we erg serieus zijn en geloof me dat zijn we muzikaal ook zeker", maar zodra de prestatie is geleverd dan zijn we een gezellige club muzikanten uit de hele midden- Brabantse regio die graag lol maken en een pilse pakken". De slogan "Exempel, da's Brabant" wordt dan zeker eer aangedaan.

D-day
Zaterdag 25 juli is het zover. Exempel zal dan in rood-wit-zwart uniform voor de derde maal de muziek arena in Kerkrade betreden. In nog geen vier minuten tijd wordt dan beoordeeld of Exempel een eerste prijs verdient en op welke plaats de band staat in de WMC ranglijst. Op de dag zelf concurreert Exempel onder andere tegen Nederlands toporkesten als Euroband, Rijnmondband en VLS band. Allemaal kampioensorkesten uit de Nederlandse top. Ruim 10 jaar geleden had bijna niemand in de drumfanfare wereld gehoord van het clubje uit het Brabantse dorp Empel. Ondertussen lopen de muzikanten tussen de wereldtop en zullen maximaal van zich laten horen. Net als de vorige editie zullen ruim 100 supporters meereizen met de bus en evenzoveel fans zelf afreizen naar Kerkrade. "Een uniek evenement dat slechts eens in de vier jaar plaatsvind en waar maar een handje vol Nederlandse drumfanfare muzikanten aan deel mag nemen", sluit een trotse voorzitter af. "Ongeacht de uitslag zijn onze muzikanten voor mij daarom nu al kampioenen!"

Website Hosting bij Xel Media